Διαδικασία Canyoning

Περισσότερες πληροφορίες για τo Canyoning σαν ημερήσια δραστηριότητα και την όλη διαδικασία.

Τα φαράγγια του Κισσάβου (Όσσας).

Για κάποια από τα φαράγγια του Κισσάβου συναντιόμαστε στην βάση μας (κέντρο υπαιθρίων δραστηριοτήτων Κισσάβου), όπου φοράμε στολές νεοπρέν (κατάδυσης παντελόνι και σακάκι), ζώνες canyoning, κράνη κ.λ.π. και προωθούμαστε πλέον με όχημα της Olympos Trek στο σημείο εκκίνησης του επιλεγμένου φαραγγιού (εκτός ασφάλτου), έτοιμοι να αρχίσουμε την κατάβαση. Για κάποια άλλα συναντιόμαστε στο χωριό Καρίτσα από όπου και πάλι με οχήματά μας μεταβαίνουμε στο σημείο εκκίνησης του φαραγγιού που έχουμε επιλέξει όπου και ετοιμαζόμαστε, στολές, ζώνες κ.λ.π. Σε μερικά φαράγγια η πρόσβαση στο σημείο εναρξης της κατάβασης μέσα στο φαράγγι γίνεται με τα πόδια, εφ’ όσον δεν υπάρχει δρόμος αλλά μονοπάτι.
Μόνο στην περίπτωση του φαραγγιού του Ρακοποτάμου, από όλα τα φαράγγια του Κισσάβου, το σημείο συνάντησης είναι στο λιμάνι του Αγιοκάμπου ή στην παραλία του Ρακοποτάμου, από όπου με δικά μας οχήματα μεταφερόμαστε στο ξεκίνημα της διαδρομής.
Για όλα τα παραπάνω σημεία συνάντησης μπορείτε να δείτε στο «Google Maps – Oδηγίες» και να έχετε της οδηγίες της οδικής πρόσβασής σας σε αυτά. Φυσικά με προσωπική επαφή μαζί μας μπορείτε να έχετε και τις οδηγίες μας.

 

Τα φαράγγια του Ολύμπου, Ορλιάς και Εννιπέας.

Για το φαράγγι του Ορλιά συναντιόμαστε στο Δίον στην είσοδο του αρχαιολογικού μουσείου (Μόλις φτάνετε στην είσοδο του χωριού – δεν μπαίνετε μέσα στο χωριό – στρίβετε αριστερά και σε 100μ περίπου συναντάτε την είσοδο του μουσείου και την σχετική πινακίδα στα δεξιά σας) και για το φαράγγι του Ενιπέα, στο Λιτόχωρο στο κεντρικό ανοιχτό πάρκινγκ. Από τα παραπάνω σημεία συνάντησης, με το δικό σας μέσο μεταφοράς – εκτός εάν η μεταφορά αυτή κανονιστεί με δικό μας μέσο μετά από προσωπική συννενόηση – μεταφέρεστε στο σημείο έναρξης της δραστηριότητας. Σχεδόν για όλα τα φαράγγια του Ολύμπου η πρόσβαση στο σημείο εναρξης της κατάβασης μέσα στο φαράγγι γίνεται με τα πόδια, εφ’ όσον δεν υπάρχει δρόμος για εκεί αλλά μονοπάτι και τελειώνουμε με τα πόδια πάλι στο σημείο έναρξης της δραστηριότητας και τα οχήματά σας.

Για όλα τα παραπάνω σημεία συνάντησης μπορείτε να δείτε στο «Google Maps – Oδηγίες»  και να έχετε της οδηγίες της οδικής πρόσβασής σας σε αυτά. Φυσικά με προσωπική επαφή μαζί μας μπορείτε να έχετε και τις οδηγίες μας.

 

Διαδικασία / Εξέλιξη δραστηριότητας:

Στο σημείο έναρξης της δραστηριότητας, ετοιμαζόμαστε (στολές κ.λ.π.) και ξεκινάμε την κατάβαση / διάσχιση, αφού πρώτα ολοκληρωθεί το μάθημα αρχαρίων, που είναι η αρχική και βασική μύηση στα μυστικά του canyoning και της κατάβασης με σχοινί. Μετά το μάθημα και στο ξεκίνημα της κατάβασης, οι αρχικοί τυχόν φόβοι του αρχάριου έχουν εξαφανιστεί. Βρισκόμαστε πια σε έναν άλλο, υπέροχο κόσμο και απλώς απολαμβάνουμε. Στην διάρκεια τou canyoning (κατάβασης) κάνουμε στάση / διάλειμμα για καφέ ή τσάι και βουτήματα, που οι συνοδοί μεταφέρουν στους σάκους τους για εσάς. Τελειώνοντας την διάσχιση και γεμάτοι μοναδικές εικόνες και εμπειρίες, φτάνουμε στο όχημα της Olympos Trek που μας περιμένει με τα στεγνά μας ρούχα και ένα ανεπανάληπτο, λόγω στιγμής, υπαίθριο ελαφρό γεύμα. Αμέσως μετά μεταφέρεστε στα αυτοκίνητά σας για την επιστροφή.

Σημειώστε ότι το canyoning διαρκεί συνήθως πολλές ώρες σε σχέση με άλλες δραστηριότητες, από 4 ώρες ελαχ. έως και 9 ώρες μέγιστο, λόγω του πολυσύνθετου της φύσης του. Είναι όμως μία αργή και απολαυστική διαδικασία χωρίς ιδιαίτερη αίσθηση κούρασης ή απαίτησης για φυσική κατάσταση.

Το μόνο που πραγματικά χρειάζεται είναι όρεξη και καλή διάθεση, καθώς και στοιχειώδη γνώση κολύμβησης για φαράγγια με μεγάλες βάθρες.