Canyoning

Canyoning με την Olympos Trek στον Όλυμπο και Κίσσαβο (Όσσα), την «canyonland» της Ελλάδας.

 

Η Olympos Trek οφείλουμε να πούμε ότι έχει τεράστια εμπειρία στο χώρο του canyoning, ιδιαίτερα όσον αφορά στην επαγγελματική και ψυχαγωγική υφή του συγκεκριμένου σπορ / δραστηριότητας! Άπειροι άνθρωποι βίωσαν μοναδικές και πρωτόγνωρες εμπειρίες μαζί μας στα φαράγγια του Ολύμπου και του Κισσάβου τα τελευταία 20 χρόνια! Στην περιοχή του ανατολικού Κισσάβου, με πολλή δουλειά και όρεξη καταφέραμε να αναδείξουμε το Canyoning σε μαζική δραστηριότητα αναψυχής, ανοίγοντας και εξοπλίζοντας 12 τουλάχιστον τμήματα φαραγγιών, με κορωνίδα την περίφημη Καλυψώ, πριν ακόμα στη χώρα μας το canyoning εξελιχθεί σε γνωστό / επίσημο σπορ!

 

 

Στόχος μας πάντα ήταν, η εμπειρία μας σε συνδυασμό με την παροχή του σωστού εξοπλισμού και εξειδικευμένης συνοδείας να γίνει για όλους, για οποιονδήποτε από εσάς χωρίς κάποια πρότερη εμπειρία, εργαλείο απόλυτα ασφαλούς πρόσβασης στην συγκεκριμένη δραστηριότητα για απολαβή ευχαρίστησης, άσκησης και ψυχικής πληρότητας και όχι αυτό να αποτελεί προνόμιο μόνο για τους μετέπειτα «ειδικούς του είδους».

Πιστεύουμε ότι αυτό το πετύχαμε αν λάβουμε υπ’ όψιν μας την συμμετοχή, τα σχόλια και τα χαμόγελα ευχαρίστησης των πελατών μας. Και θα συνεχίσουμε πάντα με τον ίδιο ρυθμό και φιλοσοφία, με μόνη προϋπόθεση από πλευράς σας την καλή διάθεση!

 

Το canyoning (διάσχιση φαραγγιού), προσφέρει περισσότερα από κάθε άλλη δραστηριότητα μέσα σε μοναδικής ομορφιάς φύση! Συνδυάζει τέλεια περπάτημα εκτός μονοπατιού, φυσικές νεροτσουλήθρες, βουτιές και κολύμπι σε κρυστάλλινες βάθρες, κατάβαση με σχοινί σε καταρράκτες κ.α. Συνδυάζει αδρεναλίνη, πρωτόγνωρα συναισθήματα και ταυτόχρονα χαλάρωση και απόλαυση μιας ομορφιάς που μας αφήνει άφωνους. Μέσα από αυτή την τόσο πολυδιάστατη δραστηριότητα, ο συμμετέχων εισπράττει μία πολύ ιδιαίτερη και στενή επαφή με την φύση, με τα ανάλογα ευεργετικά αποτελέσματα.

Όλα αυτά φυσικά με απόλυτη ασφάλεια και ειδικό για το σπορ εξοπλισμό, όπως στολές νεοπρέν (κατάδυσης), κράνη, ζώνες κατάβασης, σχοινιά για canyoning και με την συνοδεία έμπειρων εξειδικευμένων στο canyoning συνοδών / οδηγών (2 ανά ομάδα 8-10 ατόμων).

 

 

Τα φαράγγια του Β.Α. Κισσάβου καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις και βαθμούς επιπέδου και εμπειρίας! Επίσης, τα υπέροχα φαράγγια του Ολύμπου, Ορλιάς, Αγία Κόρη και Ενιπέας, προσφέρουν κάτι το μοναδικό σε όλους, με την ιδιαίτερη αίσθηση που μόνο το βουνό των Θεών μπορεί να δώσει!

Η υπέροχη φύση του Β.Α. Κισσάβου και Ολύμπου, ο επαγγελματισμός, τεχνογνωσία και εντοπιότητα (τοπική γνώση) των ανθρώπων της Olympos Trek, να είστε σίγουροι ότι θα σας χαρίσουν τις ομορφότερες στιγμές. Αρκεί μόνο η καλή σας διάθεση και αγάπη για κάθε όμορφο της φύσης.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τo Canyoning σαν ημερήσια δραστηριότητα και την όλη διαδικασία.

Τα φαράγγια του Κισσάβου (Όσσας).

Για κάποια από τα φαράγγια του Κισσάβου συναντιόμαστε στην βάση μας (κέντρο υπαιθρίων δραστηριοτήτων Κισσάβου), όπου φοράμε στολές νεοπρέν (κατάδυσης παντελόνι και σακάκι), ζώνες canyoning, κράνη κ.λ.π. και προωθούμαστε πλέον με όχημα της Olympos Trek στο σημείο εκκίνησης του επιλεγμένου φαραγγιού (εκτός ασφάλτου), έτοιμοι να αρχίσουμε την κατάβαση. Για κάποια άλλα συναντιόμαστε στο χωριό Καρίτσα από όπου και πάλι με οχήματά μας μεταβαίνουμε στο σημείο εκκίνησης του φαραγγιού που έχουμε επιλέξει όπου και ετοιμαζόμαστε, στολές, ζώνες κ.λ.π. Σε μερικά φαράγγια η πρόσβαση στο σημείο εναρξης της κατάβασης μέσα στο φαράγγι γίνεται με τα πόδια, εφ’ όσον δεν υπάρχει δρόμος αλλά μονοπάτι.
Μόνο στην περίπτωση του φαραγγιού του Ρακοποτάμου, από όλα τα φαράγγια του Κισσάβου, το σημείο συνάντησης είναι στο λιμάνι του Αγιοκάμπου ή στην παραλία του Ρακοποτάμου, από όπου με δικά μας οχήματα μεταφερόμαστε στο ξεκίνημα της διαδρομής.
Για όλα τα παραπάνω σημεία συνάντησης μπορείτε να δείτε στο «Google Maps – Oδηγίες» και να έχετε της οδηγίες της οδικής πρόσβασής σας σε αυτά. Φυσικά με προσωπική επαφή μαζί μας μπορείτε να έχετε και τις οδηγίες μας.

 

Τα φαράγγια του Ολύμπου, Ορλιάς, Αγία Κόρη και Ενιπέας.

Για το φαράγγι του Ορλιά και της Αγίας Κόρης συναντιόμαστε στο Δίον στην είσοδο του αρχαιολογικού μουσείου (Μόλις φτάνετε στην είσοδο του χωριού – δεν μπαίνετε μέσα στο χωριό – στρίβετε αριστερά και σε 100μ περίπου συναντάτε την είσοδο του μουσείου και την σχετική πινακίδα στα δεξιά σας) και για το φαράγγι του Ενιπέα, στο Λιτόχωρο στο κεντρικό ανοιχτό πάρκινγκ. Από τα παραπάνω σημεία συνάντησης, με το δικό σας μέσο μεταφοράς – εκτός εάν η μεταφορά αυτή κανονιστεί με δικό μας μέσο μετά από προσωπική συνεννόηση – μεταφέρεστε στο σημείο έναρξης της δραστηριότητας. Σχεδόν για όλα τα φαράγγια του Ολύμπου η πρόσβαση στο σημείο έναρξης της κατάβασης μέσα στο φαράγγι γίνεται με τα πόδια, εφόσον δεν υπάρχει δρόμος για εκεί αλλά μονοπάτι και τελειώνουμε με τα πόδια πάλι στο σημείο έναρξης της δραστηριότητας και τα οχήματά σας.

Για όλα τα παραπάνω σημεία συνάντησης μπορείτε να δείτε στο «Google Maps – Οδηγίες»  και να έχετε της οδηγίες της οδικής πρόσβασής σας σε αυτά. Φυσικά με προσωπική επαφή μαζί μας μπορείτε να έχετε και τις οδηγίες μας.

 

Διαδικασία / Εξέλιξη δραστηριότητας:

Στο σημείο έναρξης της δραστηριότητας, ετοιμαζόμαστε (στολές κ.λ.π.) και ξεκινάμε την κατάβαση / διάσχιση, αφού πρώτα ολοκληρωθεί το μάθημα αρχαρίων, που είναι η αρχική και βασική μύηση στα μυστικά του canyoning και της κατάβασης με σχοινί. Μετά το μάθημα και στο ξεκίνημα της κατάβασης, οι αρχικοί τυχόν φόβοι του αρχάριου έχουν εξαφανιστεί. Βρισκόμαστε πια σε έναν άλλο, υπέροχο κόσμο και απλώς απολαμβάνουμε. Στην διάρκεια του canyoning (κατάβασης) κάνουμε στάση / διάλειμμα για καφέ ή τσάι και βουτήματα, που οι συνοδοί μεταφέρουν στους σάκους τους για εσάς. Τελειώνοντας την διάσχιση και γεμάτοι μοναδικές εικόνες και εμπειρίες, φτάνουμε στο όχημα της Olympos Trek που μας περιμένει με τα στεγνά μας ρούχα και ένα ανεπανάληπτο, λόγω στιγμής, υπαίθριο ελαφρό γεύμα. Αμέσως μετά μεταφέρεστε στα αυτοκίνητά σας για την επιστροφή.

Σημειώστε ότι το canyoning διαρκεί συνήθως πολλές ώρες σε σχέση με άλλες δραστηριότητες, από 4 ώρες ελάχιστο έως και 9 ώρες μέγιστο, λόγω του πολυσύνθετου της φύσης του. Είναι όμως μία αργή και απολαυστική διαδικασία χωρίς ιδιαίτερη αίσθηση κούρασης ή απαίτησης για φυσική κατάσταση.

Το μόνο που πραγματικά χρειάζεται είναι όρεξη και καλή διάθεση, καθώς και στοιχειώδη γνώση κολύμβησης για φαράγγια με μεγάλες βάθρες.

 

Πόσο διαρκεί συνολικά το canyoning σαν ημερήσια δραστηριότητα;

Σημειώστε ότι στο Canyoning, οι αναφερόμενοι χρόνοι  για την διάρκεια κατάβασης στην περιγραφή της κάθε διαδρομής / τμήματος φαραγγιού, αφορούν τον χρόνο μέσα στο φαράγγι για ομάδες μέσου μεγέθους 8 με 10 ατόμων. Δεν περιλαμβάνουν τον χρόνο μετακίνησης από το σημείο συνάντησης προς και από το φαράγγι, την γενικότερη προετοιμασία και το πικ νικ. Για να έχετε μία εικόνα του συνολικού χρόνου της δραστηριότητας από την ώρα της συνάντησής μας για το κάθε φαράγγι / τμήμα φαραγγιού έως και την ώρα που είστε έτοιμοι για να επιστρέψετε, προσθέστε 2,30′ με 3,30′ περίπου ώρες στον χρόνο διάρκειας κατάβασης.

 

Που και πως έρχεστε για Canyoning στον Κίσσαβο & Όλυμπο.

Που συναντιόμαστε για τα φαράγγια του Κισσάβου: 

Για όλα τα φαράγγια του Β.Α. Κισσάβου (10 συνολικά διαφορετικά τμήματα), καθώς και για τις περισσότερες άλλες δραστηριότητες μας, η συνάντηση γίνεται ή στην βάση μας του Β.Α. Κισσάβου (κέντρο υπαιθρίων δραστηριοτήτων Κισσάβου) ή στο χωριό Καρίτσα, στην νότια έξοδο του χωριού, στην χαρακτηριστική βρύση. Για κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συναντηθούμε και στο χωριό Στόμιο ή στην διαμονή σας στην περιοχή. Συνεννοούμαστε γι’ αυτό εκ των προτέρων, ανάλογα με το πιο φαράγγι η άλλη δραστηριότητα πάμε να κάνουμε.

 

Πως έρχεστε στα παραπάνω σημεία συνάντησης: 

Ερχόμενοι από νότο στον αυτοκινητόδρομο Ε75 και μετά την παράκαμψη της Λάρισας και τον σταθμό διοδίων του Μακρυχωρίου, βγαίνουμε στην έξοδο για Ευαγγελισμό & κοιλάδα Τεμπών. Αντίστοιχα, ερχόμενοι από βορά και αφού περάσετε τα τούνελ της κοιλάδας των Τεμπών, βγαίνετε στην ίδια έξοδο (για Ευαγγελισμό & κοιλάδα).

Βόρειοι και νότιοι, αφού έχετε βγει στην συγκεκριμένη έξοδο, συνεχίζετε από την παλαιά εθνική οδό προς την κοιλάδα και αφού την διασχίσετε, στην ανατολική της έξοδο, αμέσως πριν την γέφυρα του Πηνειού, βγαίνετε δεξιά στην έξοδο για Ομόλιο, Στόμιο, Καρίτσα και παράλια νομού Λάρισας, με προορισμό την Καρίτσα. Στην συνέχεια παρακάμπτετε από αριστερά το χωριό Ομόλιο (3 χιλ. μετά την έξοδο από την εθνική) και μετά 7 χιλ. φτάνετε στο Στόμιο το οποίο παρακάμπτετε από δεξιά από τον δρόμο παράκαμψής του και συνεχίζετε προς Καρίτσα όπου φτάνετε μετά από άλλα 7 χιλ. Σημειώστε εδώ, ότι αφού έχετε παρακάμψει το Στομίο και αρχίζετε να ανηφορίζετε για Καρίτσα, ο δρόμος χωρίζεται σε διχάλα. Ακολουθείτε τον δεξιό δρόμο για Καρίτσα (ο αριστερός κατεβαίνει παραλιακά, ενώ της Καρίτσας ανεβαίνει).

 

Πως έρχεστε στην βάση μας, «Κέντρο Υπαιθρίων Δραστηριοτήτων Κισσάβου»: 

Για να έλθετε στην βάση μας, ένα χιλιόμετρο πριν την Καρίτσα και αμέσως μετά το ξενοδοχείο Δοχός, μπαίνετε σε άσφαλτο δεξιά προς το βουνό, με πινακίδα «χώρος αναψυχής Αριόπρινο, Σπηλιά» κ.λ.π. Μετά 3,1 χιλ. φτάνετε στον χώρο αναψυχής του Αριόπρινου με το Ομόνυμο καφέ / αναψυκτήριο. Ακριβώς απέναντι από το καφέ προς τα δεξιά κατεβαίνει καλός χωματόδρομος με πινακίδα της Olympos Trek. Μετά 2,6 χιλ. βλέπετε πάλι την πινακίδα της βάσης μας. Η συνέχεια στην πράξη…

 

Που συναντιόμαστε για τα φαράγγια του Ολύμπου: 

Η συνάντησή μας γίνεται στο Λιτόχωρο για το φαράγγι  του Ενιπέα και στο Δίον για το φαράγγι του Ορλιά και της Αγίας Κόρης. 

Πως έρχεστε: Είτε έρχεστε από βορά είτε από νότο στον αυτοκινητόδρομο Ε75, βγαίνετε στην έξοδο για Λιτόχωρο και Δίον και για τους δύο προορισμούς. Για το φαράγγι του Ορλιά, μπορείτε να έλθετε και κατ’ ευθείαν στην αρχή του φαραγγιού και στον αύλειο χώρο της εκκλησίας του Αγ. Κωνσταντίνου, όπου και το σημείο έναρξης της δραστηριότητας, ως εξής: Στην είσοδο του Δίου στρίβετε αριστερά για Όλυμπο (χαρακτηριστικές μεγάλες κίτρινες πινακίδες). Μέσα στο χωριό ακολουθείτε συχνές μικρές πινακίδες για Όλυμπο, οι οποίες σας βγάζουν έξω από αυτό με πρόσωπο στο βουνό. Συνεχίζετε πάνω στον ασφαλτόδρομο στον οποίο βρίσκεστε, με πρόσωπο πάντα στον Όλυμπο και αφού φτάσετε στους πρόποδες του βουνού, ο δρόμος ανεβαίνει με συνεχόμενες απότομες στροφές και φτάνετε στην μικρή εκκλησία του Αγ. Κωνσταντίνου με βρύση και χώρο ανάπαυσης στο δεξιό πλευρό του δρόμου, ενώ λίγα μέτρα πιο πάνω ο άσφαλτος τελειώνει και συνεχίζει χωματόδρομος. Συναντιόμαστε στον χώρο της εκκλησίας.

Θα σας βοηθήσει: Πολύ αναλυτικός και κατατοπιστικός για την περιοχή είναι ο χάρτης του Κισσάβου – Τεμπών, των εκδόσεων «Ανάβαση», όπως και ο θεματικός χάρτης της περιοχής στην ιστοσελίδα μας. Φυσικά και το «Google Maps – Οδηγίες».

 

Τι φέρνω μαζί μου για το canyoning;

Εκτός του προσωπικού σας εποχιακού ρουχισμού και υπόδησης και του εξοπλισμού που παρέχουμε για την δραστηριότητα, φέρετε μαζί σας τα εξής:

α. Μαγιό – όχι μποξεράκι ή βερμούδα αλλά κολλητού τύπου για τους άνδρες –  να το φοράτε ήδη ερχόμενοι για την δραστηριότητα.

β. Παπούτσια για μέσα στο φαράγγι τα οποία φυσικά θα βραχούν. Προτείνουμε αθλητικά ή ελαφρά παπούτσια πεζοπορίας ή και παπούτσια canyoning εάν υπάρχουν.

γ. Έξτρα εσώρουχο.

δ. Πετσέτα μπάνιου.

ε. Σάκος ημέρας για τα προσωπικά σας (προαιρετικός).

στ. Για το περπάτημα πρόσβασης προς το φαράγγι όπου αυτό υφίσταται, ιδιαίτερα στην διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, έξτρα ελαφρύ κοντό παντελόνι / βερμούδα και λεπτό φανελάκι / μπλουζάκι.

 

Πότε είναι καλύτερα να το κάνω;

Οι χρονικές περίοδοι που ακολουθούν για το κάθε φαράγγι ή τμήμα φαραγγιού, προτείνονται ως οι καλύτερες από άποψης ποσότητας αλλά και ύπαρξης τρεχούμενου νερού μέσα στο φαράγγι, ικανοποιητικής έως πολύ καλής θερμοκρασίας αέρα και νερού και καιρικών συνθηκών γενικότερα. Οι αστερίσκοι (*) πάνω στους μήνες ενισχύουν την καταλληλότητα, που μεταφράζεται σε βαθμό ευχαρίστησης, σαν αποτέλεσμα της συνύπαρξης των παραπάνω παραγόντων. Οι μήνες που δεν αναφέρονται καθόλου, θεωρούνται απαγορευτικοί λόγω υπερβολικού ψύχους και όγκου νερού, παράγοντες που καθιστούν την δραστηριότητα μάλλον δυσάρεστη για τους περισσότερους και σε πολλές περιπτώσεις επικίνδυνη.

Καλυψώ Ι: Απρίλιος*, Μάιος**, Ιούνιος*, Ιούλιος.

Καλυψώ II : Μάρτιος*, Απρίλιος**, Μάιος**, Ιούνιος**, Ιούλιος*, Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος.

Κολοπανού: Μάρτιος*, Απρίλιος**, Μάιος**, Ιούνιος, Ιούλιος.

Κακόσκαλα Ια: Απρίλιος, Μάιος**, Ιούνιος**, Ιούλιος*, Αύγουστος*, Σεπτέμβριος.

Κακόσκαλα Ιβ: Μάρτιος, Απρίλιος*, Μάιος**, Ιούνιος**, Ιούλιος*, Αύγουστος*, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος.

Κακόσκαλα Ιγ: Μάρτιος*, Απρίλιος**, Μάιος**, Ιούνιος*, Ιούλιος.

Κρυονέρι: Μάρτιος, Απρίλιος*, Μάιος**, Ιούνιος*.

Κακόσκαλα ΙΙα: Μάρτιος, Απρίλιος*, Μάιος**, Ιούνιος**, Ιούλιος*, Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος.

Κακόσκαλα ΙΙβ: Μάρτιος*, Απρίλιος**, Μάιος**, Ιούνιος**, Ιούλιος*, Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος.

Γιαννουλάς: Μάρτιος, Απρίλιος*, Μάιος**, Ιούνιος*, Ιούλιος.

Ρακοπόταμος Ι & ΙΙ: Μάρτιος, Απρίλιος*, Μάιος**, Ιούνιος**, Ιούλιος**, Αύγουστος*, Σεπτέμβριος*, Οκτώβριος.

Ενιπέας Ι, ΙΙ & ΙΙΙ: Ιούλιος, Αύγουστος**, Σεπτέμβριος**, Οκτώβριος.

Ορλιάς Ι, ΙΙ & ΙΙΙ: Μάιος*, Ιούνιος**, Ιούλιος**, Αύγουστος**, Σεπτέμβριος*, Οκτώβριος*.