Ποδήλατο Βουνού

Λίγα λόγια για την περιοχή σε σχέση με το ποδήλατο βουνού.

Η περιοχή του Κισσάβου και του κάτω Ολύμπου προσφέρεται για κάτι παραπάνω από απλά ενδιαφέρουσες ποδηλατικές διαδρομές, για όλες τις απαιτήσεις και όλες τις προτιμήσεις. Από εύκολες και πανέμορφες διασχίσεις, για τους μη έχοντες πρότερη ιδιαίτερη εμπειρία, μέχρι απαιτητικές για τους πιο φανατικούς του είδους. Οι διαδρομές κατά κύριο λόγο είναι διασχίσεις αλλά και κάποιες κυκλικές, προσεκτικά σχεδιασμένες για τα διαφορετικά επίπεδα ικανότητας και απαιτήσεων των συμμετεχόντων, με πρωταρχικό και έντονο το στοιχείο της ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς που τόσο γενναιόδωρα η περιοχή αυτή προσφέρει. Οι περισσότερες των διαδρομών εξελίσσονται σε υπέροχα δάση καστανιάς, βελανιδιάς, οξιάς και έλατου, πάντα σχεδόν με θέα το Αιγαίο από ψηλά. Ας μην ξεχνάμε ότι οι διαδρομές είναι σχεδιασμένες όχι για αθλητές ποδηλάτες, αλλά όλους εμάς που ζητάμε μία ιδιαίτερη επαφή με το φυσικό περιβάλλον και τους τόπους κάποιας περιοχής, με μόνη απαίτηση το να «ξέρουμε ποδήλατο». Τα υπόλοιπα, όπως συνοδεία, όχημα συνοδείας και υποστήριξης,  καθώς και τα στοιχεία για μία όμορφη, χαλαρή και υπέρ ευχάριστη ενασχόληση στην φύση,  εμπιστευθείτε μας και αφήστε τα σε εμάς. Δεν θα απογοητευθείτε.

 

Διαδικασία Δραστηριότητας για το Ποδήλατο Βουνού.

Πως εξελίσσεται η δραστηριότητα: Στον χώρο συνάντησης σας περιμένουν τα ποδήλατα και ο λοιπός εξοπλισμός και μετά το μάθημα προσαρμογής στα ποδήλατα, εάν αυτό είναι απαραίτητο και ανάλυσης της διαδρομής, η διαδρομή αρχίζει. Υπάρχει συνοδός και όχημα συνοδείας, το οποίο διακριτικά σας συναντάει σε συγκεκριμένα σημεία της διαδρομής, με συνεχή ασύρματη επαφή με τον συνοδό της ομάδας. Σε όμορφο επιλεγμένο σημείο της διαδρομής, γίνεται στάση για ζεστά ροφήματα βουτήματα και ελαφρό γεύμα που έχουμε ετοιμάσει για εσάς (κάποιες φορές το πικνικ / ελαφρό γεύμα προσφέρεται στο τέλος της διαδρομής και στην διάρκεια της τα ροφήματα και βουτήματα). Αφού έχουμε τελειώσει, στην περίπτωση της διάσχισης μεταφέρεστε με οχήματά μας πίσω στην αφετηρία και αυτοκίνητά σας, ενώ στην περίπτωση της κυκλικής διαδρομής τελειώνουμε στην αφετηρία. Η ποδοκίνητη δίτροχη ορεινή περιπλάνηση, να είστε σίγουροι, ότι θα σας ανταμείψει ανάλογα!  Καλή σας διασκέδαση!

Σημειώστε, ότι μπορείτε να φέρετε το δικό σας ποδήλατο εάν το επιθυμείτε, με την σχετική έκπτωση επί της τιμής της δραστηριότητας.

Όλες οι διαδρομές που παρουσιάζονται αναλυτικά στην συνέχεια είναι ενδεικτικές και μπορούν να τροποποιηθούν εκ των προτέρων η στην διάρκεια της εξέλιξής τους, εάν όλοι ή κάποιοι από εσάς το ζητήσουν, στο μέτρο του εφικτού φυσικά.

 

Πόσο διαρκεί συνολικά το Ποδήλατο Βουνού σαν ημερήσια δραστηριότητα;

Η αναφερόμενη στις διαδρομές ποδηλάτου βουνού χρονική διάρκεια, αφορά το χρόνο της ποδηλασίας, συμπεριλαμβανομένων μόνο των πολύ μικρών στάσεων. Η συνολική διάρκεια της δραστηριότητας  με τις μεγαλύτερες στάσεις στα χωριά, το πικνικ κ.λ.π., μπορεί να φτάσει τις 5,00’ ώρες για τις μικρότερες διαδρομές και τις 7,00’ ή 8,00’ ώρες για τις μεγαλύτερες και ιδιαίτερα στις διασχίσεις, όπου έχουμε και την μεταφορά σας από το τέρμα πίσω στην αρχή και τα αυτοκίνητά σας.

 

Πως και που έρχεστε για το Ποδήλατο Βουνού;

Που συναντιόμαστε:

Για την δραστηριότητα του Ποδήλατου Βουνού και τις ποδηλατικές διαδρομές του Κισσάβου, η συνάντηση γίνεται στην βάση μας (Κέντρο Υπαιθρίων Δραστηριοτήτων Κισσάβου) ή στην δασική θέση Αριόπρινο (ομώνυμο καφέ) και για την διαδρομή στο δέλτα  Πηνειού, στο χωριό Στόμιο.

Για τις διαδρομές του κάτω Ολύμπου η συνάντηση γίνεται στο χωριό Παλαιός Παντελεήμονας (κεντρικό Πάρκινγκ στην είσοδο του χωριού), στο βουνό πάνω από την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης / Λάρισας, στο ύψος του Πλαταμώνα, όπου και η αντίστοιχη έξοδος.

 

Τι φέρνω μαζί μου εκτός του προσωπικού εποχιακού μου ρουχισμού για το Ποδήλατο Βουνού;

Ότι ακολουθεί απευθύνεται σε εσάς που δεν έχετε πρότερη σχέση ή εμπειρία με το εν λόγω σπορ πάνω στο βουνό. Οι έχοντες πιο συστηματική σχέση με το ποδήλατο βουνού, σίγουρα γνωρίζουν και πιθανότατα να έχουν στην διάθεσή τους ανάλογο και μάλλον εξειδικευμένο σε πολλές περιπτώσεις προσωπικό εξοπλισμό.

Οπότε, εκτός του προσωπικού σας εποχιακού ρουχισμού και υπόδησης, καθώς και του εξοπλισμού που παρέχουμε για την δραστηριότητα, φέρετε μαζί σας τα εξής:

α. Ελαφρά παπούτσια αθλητικά, περπατήματος (trekking) ή φυσικά πιο ειδικά παπούτσια ποδηλάτου.

β. Κοντό παντελόνι ή Βερμούδα για τους καλοκαιρινούς μήνες και φόρμα γυμναστικής ή κολάν λεπτό fleece, ή ποδηλασίας, για τους πιο κρύους μήνες.

γ. Συνθετικό λεπτό κοντομάνικο μπλουζάκι για τους καλοκαιρινούς μήνες και μακρυμάνικο πιο χοντρό για τους πιο κρύους μήνες, πάλι συνθετικό για να στεγνώνει εύκολα και γρήγορα από τον ιδρώτα.

δ. Μικρό σάκο ημέρας για τα προσωπικά σας είδη (προαιρετικό).

 

Πότε είναι καλύτερα να κάνω Ποδήλατο Βουνού;

Σε ότι αφορά το Ποδήλατο Βουνού, οι χαρακτηριζόμενες διαδρομές υψομέτρου είναι καλύτερα να γίνουν από μέσα άνοιξης έως και αρχές φθινοπώρου.

Οι υπόλοιπες χαμηλότερες ορεινές διαδρομές, όλον τον χρόνο πρακτικά, εκτός των περιπτώσεων χαμηλής χιονοκάλυψης που μπορεί να υπάρξει στην διάρκεια του χειμώνα. Ιδανικές εποχές βεβαίως,  για το ποδήλατο βουνού είναι άνοιξη και φθινόπωρο. Για το καλοκαίρι φυσικά επιλέγουμε «ψηλές» και δροσερές διαδρομές.