Ορεινή Πεζοπορία

Ορεινή Πεζοπορία. Όσα θα θέλατε να ξέρετε για την δραστηριότητα.

Η δραστηριότητα της Ορεινής Πεζοπορίας απευθύνεται σε αυτούς οι οποίοι αγαπούν το περπάτημα στην φύση, και κυρίως την ορεινή. Ο σκοπός κατά βάση είναι η σωματική άσκηση, πνευματική ευεξία και γενικότερα η ευχαρίστηση και ψυχαγωγία, μέσα από την κίνηση, την απόλαυση της φυσικής ομορφιάς και την σφαιρική βιωματική γνώση της περιοχής, στην οποία εξελίσσεται μία διαδρομή Ορεινής Πεζοπορίας. Γι’ αυτό οι διαδρομές που προτείνουμε και υλοποιούμε είναι προσεκτικά επιλεγμένες, έτσι ώστε να πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις για τον συμμετέχοντα. Αυτός είναι και ο σκοπός μας.

Οι πεζοπορίες / περπατήματα των διαφόρων διαδρομών αναφέρονται ως:
• Εύκολο: Διάρκειας συνήθως μέχρι και 3,00′ ώρες, κυρίως επίπεδες, σε καλοφτιαγμένο μονοπάτι.
• Μέτριο: Διάρκειας συνήθως μέχρι και 5,00′ ώρες, με τμήματα ανηφορικά και κατηφορικά, σε μέτριας βατότητας μονοπάτι.
Απαιτητικό: Διάρκειας συνήθως 5,00′ ωρών και άνω, με έντονες καλύψεις υψομετρικής διαφοράς κατάβασης ή ανάβασης, σε μέτριας ή κακής βατότητας μονοπάτι.

Σημειώστε, ότι η παραπάνω διαβάθμιση είναι ενδεικτική και δίνει μία γενική εικόνα της τεχνικής φύσης της πεζοπορίας.

 

Διαδικασία Δραστηριότητας Ορεινής Πεζοπορίας.

Οι συμμετέχοντες έρχονται στον χώρο συνάντησης (αναφέρεται για την κάθε διαδρομή) με δικά τους μέσα πάντα σε άσφαλτο και με δικά μας από το σημείο συνάντησης έως το σημείο έναρξης της διαδρομής, εάν μεσολαβεί χωματόδρομος. Οι συμμετέχοντες συνοδεύονται από έναν ή περισσότερους (ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων και τις ιδιαιτερότητες της διαδρομής) έμπειρους και γνώστες σε σχέση με την περιοχή και την διαδρομή συνοδούς, οι οποίοι φροντίζουν για την ενημέρωση (ξενάγηση) και ασφάλεια της ομάδας. Στην διάρκεια της διαδρομής γίνεται στάση για ροφήματα και βουτήματα ή και ελαφρό μεσημεριανό πικνίκ. Σε κάποιες περιπτώσεις το ελαφρό γεύμα γίνεται στο τέλος της δραστηριότητας εάν αυτό ενδείκνυται. Εάν η διαδρομή είναι κυκλική, τελειώνει στο σημείο έναρξής της. Εάν είναι διάσχιση, οι συμμετέχοντες μεταφέρονται με οχήματά μας στο σημείο της έναρξης και στα αυτοκίνητά τους.

 

Πόσο διαρκεί συνολικά η Ορεινή Πεζοπορία σαν ημερήσια δραστηριότητα;

Οι αναφερόμενοι χρόνοι για την κάθε περιγραφόμενη διαδρομή Ορεινής Πεζοπορίας είναι ένας μέσος όρος. Ανάλογα με την ικανότητα και διάθεση (στάσεις) των συμμετεχόντων, αυτός ο χρόνος μπορεί να αυξηθεί ή να ελαττωθεί ελαφρώς. Σ’ αυτούς τους χρόνους προσθέστε από 30’ έως 1,00’ ώρα για τις μεταφορές σας (εκτός ασφάλτου) προς / από την δραστηριότητα, όταν αυτό χρειάζεται και γίνεται από εμάς.

 

Που και πως έρχεστε για τις διαδρομές Ολύμπου και Κισσάβου;

Για όλες τις πεζοπορικές διαδρομές του Κισσάβου που περιγράφονται στην ιστοσελίδα μας, η συνάντηση γίνεται ή στην βάση μας του Β.Α. Κισσάβου (κέντρο υπαιθρίων δραστηριοτήτων Κισσάβου) ή στο χωριό Καρίτσα, στην νότια έξοδο του χωριού, στην χαρακτηριστική βρύση η στο χωριό Ομόλιο για την διαδρομή του Μέγα Λάκου η στο χωριό Σπηλιά για την ανάβαση στην κορυφή. Για κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να συναντηθούμε και να σας παραλάβουμε από την διαμονή σας στην περιοχή εάν το επιθυμείτε με το ανάλογο πρόσθετο κόστος. Συνεννοούμαστε γι’ αυτό εκ των προτέρων.

Όσον αφορά τις διαδρομές του Ολύμπου η συνάντησή μας κυρίως γίνεται στο Λιτόχωρο, στο κεντρικό ανοιχτό πάρκινγκ.

 

Τι φέρνω μαζί μου στην Ορεινή Πεζοπορία;

Για τα περπατήματα, εκτός του προσωπικού σας εποχιακού ρουχισμού και υπόδησης, φέρνετε μαζί σας τα εξής:
α. Μικρό σακίδιο ημέρας.

β. Καλά παπούτσια πεζοπορίας (να καλύπτουν τον αστράγαλο) ή δικά σας καλά αθλητικά παπούτσια.

γ. Παντελόνι περπατήματος (κατά προτίμηση συνθετικού εύκολου στο στέγνωμα υλικού), κοντό για τους καλοκαιρινούς μήνες και μακρύ για τους φθινοπωρινούς.

δ. Ένα πουλόβερ η τζάκετ fleece ιδιαίτερα για τους ανοιξιάτικους και φθινοπωρινούς μήνες και για την ανάβαση στον Όλυμπο και τους καλοκαιρινούς.

ε. Αδιάβροχο η αντιανεμικό τζάκετ διαπνέον ιδιαίτερα για τους ανοιξιάτικους και φθινοπωρινούς μήνες και για την ανάβαση στον Όλυμπο και τους καλοκαιρινούς.

στ. Ελαφρό αδιάβροχο κατά προτίμηση τύπου poncho, όταν έχουμε πρόγνωση για βροχή.

ζ. Μία έξτρα φανέλα / μπλουζάκι, όταν έχουμε πρόγνωση για βροχή.

η. Δοχείο νερού (παγούρι) η πλαστικό μπουκάλι.

θ. Καπέλο ηλίου.

ι. Τηλεσκοπικά η μη μπαστούνια (όχι απαραίτητα, αλλά βοηθούν πολύ αν υπάρχουν). Εάν δεν έχετε δικά σας, μπορούμε να σας προμηθεύσουμε εμείς.

 

Πότε είναι καλύτερα να κάνω Ορεινή Πεζοπορία;

Όσον αφορά την Ορεινή Πεζοπορία, οι καλύτερες εποχές για όλες τις περιγραφόμενες διαδρομές μας είναι: Άνοιξη – Καλοκαίρι – Φθινόπωρο.
Για τον χειμώνα, μετά από επαφή μας αποφασίζεται η διαδρομή ανάλογα με με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.