Αναρρίχηση και Rapel

Αναρρίχηση και Rapel (κατάβαση με σχοινί), όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για την δραστηριότητα.

Ο βράχος παρουσιάζει και προσφέρει ένα ανάγλυφο. Αυτό εκμεταλλεύεται ο αναρριχητής για να υπερνικήσει την βαρύτητα και να προωθηθεί προς τα επάνω, με έναν συνδυασμό σωστής κίνησης, τοποθέτησης του σώματος και πνευματικής ηρεμίας.

Με τις οδηγίες και συμβουλές των συνοδών μας, ανακαλύπτετε μέσα από ένα όμορφο παιχνίδι με τον βράχο ότι δεν χρειάζεται κόπο, αλλά τρόπο για να κάνετε πράγματα που αρχικά φαίνονται αδύνατα. Αυτός είναι και ο σκοπός. Μία αναπάντεχα διασκεδαστική διαδικασία υπέρβασης και κάθετων βημάτων.

Όλα αυτά φυσικά με τον κατάλληλο εξοπλισμό και τεχνογνωσία από πλευράς μας, που εγγυώνται την απόλυτη ασφάλειά σας. Έτσι, μπορείτε να προσπαθήσετε πολύ δύσκολες κινήσεις εάν το επιθυμείτε, επικεντρωμένοι μόνο σ’ αυτό,  ανακαλύπτοντας τα όριά σας. Δεν έχετε παρά να το χαρείτε!

 

Πώς γίνεται η Αναρρίχηση και το Rapel σαν οργανωμένη ψυχαγωγική δραστηριότητα;

Για τα περισσότερα από τα αναφερόμενα πεδία μας, για Αναρρίχηση και Rapel, ιδιαίτερα αυτά που προορίζονται για τους αρχαρίους, η πρόσβαση απαιτεί από ελάχιστο έως και καθόλου περπάτημα. Στην βάση του βράχου, όπου οι συνοδοί έχουν ετοιμάσει τα σχοινιά και τον υπόλοιπο εξοπλισμό, γίνεται το μάθημα εισαγωγής στην αναρρίχηση. Κοινώς μυήσθε στα μυστικά της αναρρίχησης, τα πιο σημαντικά τουλάχιστον και γίνεται μία προκαταρκτική επαφή με τον βράχο, με δοκιμές κινήσεων, τοποθετήσεις του σώματος κ.λ.π. Θα εκπλαγείτε για μία ακόμα φορά με το πως ο τρόπος αφαιρεί σχεδόν τελείως τον κόπο. Και το παιχνίδι αρχίζει…

Η αναρρίχηση ως δραστηριότητα αρχαρίων γίνεται πάντα με την τεχνική ασφάλισης του Top Rope” («Σχοινί από πάνω»). Αυτό σημαίνει ότι ο αναρριχητής στην διάρκεια της προσπάθειάς του είναι συνεχώς ασφαλισμένος / δεμένος στο ειδικό σχοινί αναρρίχησης και φυσικά φοράει προστατευτικό κράνος και ζώνη αναρρίχησης.

Πιο συγκεκριμένα: Η μία άκρη του σχοινιού είναι δεμένη στην ειδική ζώνη που φοράει ο αναρριχητής και η άλλη άκρη, περνώντας μέσα από τον κρίκο αγκύρωσης σε ψηλότερο σημείο πάνω από τον αναρριχητή, καταλήγει στον συνοδό / εκπαιδευτή ο οποίος συνεχώς ελέγχει, ασφαλίζει και συμβουλεύει τον αναρριχητή στην προσπάθειά του να εφαρμόσει την σωστή κίνηση για να αναρριχηθεί. Έτσι ο αναρριχητής μένει ανεπηρέαστος από συναισθήματα φόβου και επικεντρώνεται στο όμορφο παιχνίδι του συνδυασμού της σωστής κίνησης, αυτοσυγκέντρωσης και εύρεσης του «σωστού τρόπου»!

 

Αναρρίχηση και Rapel. Πόσο διαρκεί συνολικά σαν ημερήσια δραστηριότητα;

Η συνολική διάρκεια αυτής της δραστηριότητας μαζί με τον χρόνο για το πικνίκ και τις μεταφορές από και προς τον χώρο της δραστηριότητας, κυμαίνεται από 4,00’ ώρες έως και 6,00’ ώρες, ανάλογα βέβαια και με τον αριθμό των συμμετεχόντων.

 

Που και πως έρχεστε για την δραστηριότητα της Αναρρίχησης και του Rapel;

Που συναντιόμαστε: Για τα πεδία «Τζαμιά » & «Σέλωμα» η συνάντηση γίνεται ή στην βάση μας του Β.Α. Κισσάβου (κέντρο υπαιθρίων δραστηριοτήτων Κισσάβου) ή στην παρακείμενη δασική θέση Αριόπρινο.  Για το πεδίο»Γκιντίκι» στο ίδιο το πεδίο του Γκιντικίου. Για κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να συναντηθούμε και να σας παραλάβουμε από την διαμονή σας στην περιοχή εάν το επιθυμείτε με το ανάλογο πρόσθετο κόστος. Συνεννοούμαστε  γι’ αυτό εκ των προτέρων.

Για να έλθετε στο Γκιντίκι, ακολουθείτε τον δρόμο Λάρισας – Αγιάς με κατεύθυνση την Αγιά (ξεκινώντας από τον παλαιό δρόμο Λάρισας – Βόλου η κινούμενοι στην παράκαμψη Λάρισας στον αυτοκινητόδρομο Ε75, βγαίνετε στην έξοδο «Λάρισα 3» εάν έρχεστε από τον βορά και στην «Λάρισα 2» εάν έρχεστε από τον νότο,  και αφού περάσουμε το Χωριό Γαλήνη στα δεξιά μας, μετά την χαρακτηριστική γέφυρα στη θέση Ασμάκι, στρίβουμε αριστερά (1ος μικρός ασφαλτόδρομος μετά την γέφυρα και σχετική πινακίδα). Το Γκιντίκι βρίσκεται ακριβώς μπροστά σας.

Για το πεδίο της κοιλάδας των Τεμπών, η συνάντηση γίνεται στο δυτικό άκρο της κοιλάδας ή στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ραψάνης, λίγο πριν το ανατολικό άκρο της κοιλάδας. Ποιο από τα δύο, έχει να κάνει με το αν έρχεστε από βορά ή από νότο.

 

Τι φέρνω μαζί μου για να κάνω Αναρρίχηση και Rapel;

Για την αναρρίχηση και Rapel, εκτός του προσωπικού σας εποχιακού ρουχισμού και υπόδησης, καθώς και του εξοπλισμού που παρέχουμε για την δραστηριότητα, φέρνετε μαζί σας τα εξής:

α. Αθλητικά παπούτσια.

β. Φόρμα γυμναστικής η άνετο λινό παντελόνι.

γ. Λεπτό κολάν η κοντό παντελόνι / βερμούδα για τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Πότε είναι καλύτερα να κάνω Αναρρίχηση και Rapel;

Για όλα τα περιγραφόμενα πεδία αναρρίχησης αρχαρίων εκτός του Γκιντικίου: Άνοιξη, καλοκαίρι & φθινόπωρο.

Για το Γκιντίκι: ‘Ανοιξη & Φθινόπωρο.