Οι δραστηριότητες της Olympos Trek στο Γκιντίκι.

Ορεινός όγκος Γκιντίκι.

Το Γκιντίκι ή «Νεσσωνίδος όρος» στην αρχαία Ελλάδα, είναι μία έξαρση του Θεσσαλικού κάμπου στα νοτιοδυτικά / δυτικά του Κισσάβου (Όσσας). Στην αρχαία Ελλάδα η περιοχή ονομαζόταν Νεσσωνίς από την ομώνυμη πόλη Νέσσων, σήμερα όνομα χωριού και πρώην δημοτικού διαμερίσματος, στους βόρειους πρόποδες του βουνού. Είναι γνωστό από το περίφημο μάρμαρο της Χασάμπαλης («Χασάμπαλη» είναι ένα από τα παλαιά ονόματα του χώρου) ή κατά το παλαιόν, για τον «Πράσινο Θετταλικό λίθο», γνωστό από τους Ρωμαϊκούς χρόνους και ένα από τα 5 πιο ακριβά είδη μαρμάρου σε όλον τον τότε «γνωστό κόσμο». Οι Βυζαντινοί που ακολούθησαν τους Ρωμαίους, εξάπλωσαν την χρήση του περίφημου αυτού πράσινου μαρμάρου ακόμη περισσότερο. Δεν είναι τυχαίο, ότι τέσσερεις από τις κολώνες του ναού της αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη προέρχονται από σπονδύλους που εξορύχτηκαν εδώ, όπως και πολλά επώνυμα κτίσματα του Ευρωπαϊκού και όχι μόνο χώρου, κοσμούνται με τον Θεσσαλικό πράσινο λίθο του Γκιντικίου. Ο χώρος των Λατομείων είναι εμφανέστατος και σήμερα. Σε πολλά σημεία συνεχίστηκε η εξόρυξη μαρμάρου μέχρι στις μέρες μας.

Πέρα από την ιδιαίτερη ιστορική σημασία του, το Γκιντίκι, λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας του προσφέρεται για πολλές υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής και άθλησης, όπως αναρρίχηση σε οργανωμένο αναρριχητικό πεδίο με 55 αναρριχητικές διαδρομές και πλήθος παραλλαγών, όλα πλήρως εξοπλισμένα για ασφαλή αναρρίχηση, διαδρομές Via Cordata / Ferrata, πανέμορφες πεζοπορικές διαδρομές καθώς και απαιτητική διαδρομή ορεινού τρεξίματος.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερου χαρακτήρα φυσική ομορφιά, καθώς και με το γεγονός ότι ο ημιορεινός όγκος του Γκιντικίου βρίσκεται οδικώς 15’ με 20’ από την Λάρισα, αναμφισβήτητα τον καθιστούν έναν ιδιαίτερο προορισμό για τις παραπάνω δραστηριότητες και όχι μόνο! Θεωρούμε τεράστια τύχη το να έχουμε αυτόν τον χώρο τόσο κοντά στην πόλη της Λάρισας και των περιχώρων.

Που βρίσκεται και πως πάμε.

Ο ορεινός όγκος του Γκιντικίου βρίσκεται μεταξύ των οδικών αξόνων Λάρισας - Συκουρίου (βόρειο άκρο) και Λάρισας – Αγιάς (νότιο άκρο). Στο Google Maps της Olympos Trek θα βρείτε όλες τις οδηγίες για το πως πάτε εκεί οδικώς.

Οδηγός αναρριχητικού πεδίου Γκιντικίου.

Για τον οδηγό του αναρριχητικού πεδίου, δείτε εδώ.

image description
Best Season:Οκτώβριος, Νοέμβριος, Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος.
Τοποθεσίες: Ορεινός όγκος Γκιντίκι.

Προορισμός: Ορεινός όγκος Γκιντίκι.

Βρείτε την δραστηριότητα από μία επιλεγμένη λίστα.
Via Cordata / Ferrata

    Via Cordata / Ferrrata. «Νέσσων ΙΙ», ορεινός όγκος Γκιντίκι.

    2.45' - 3.00' ώρες

    Via Cordata / Ferrata. Διαδρομή «Νέσσων ΙΙ». Η διαδρομή βρίσκεται στον ημιορεινό Όγκο «Γκιντίκι», βορειοανατολικά – ανατολικά της Λάρισας. Συναντιόμαστε στο νότιο άκρο του «Γκιντικίου» και συγκεκριμένα μπροστά στο αναρριχητικό πεδίο, στο τμήμα «Φιδοφωλιά» (σχετική πινακίδα δίπλα στο δρόμο), όπου…

    0
    Based on 0 Review

      Via Cordata. «Νέσσων Ι». Ορεινός όγκος Γκιντίκι.

      3,00' - 3,30' ώρες

      Πεζοπορία & Via Cordata. Διαδρομή: «Νέσσων Ι». Η διαδρομή βρίσκεται στον ημιορεινό Όγκο «Γκιντίκι», βορειοανατολικά – ανατολικά της Λάρισας. Συναντιόμαστε στο νότιο άκρο του «Γκιντικίου» και συγκεκριμένα μπροστά στο αναρριχητικό πεδίο, στο τμήμα «Φιδοφωλιά» (σχετική πινακίδα δίπλα στο δρόμο), όπου…

      0
      Based on 0 Review
      Αναρρίχηση-Γκιντίκι

        Αναρρίχηση – Γκιντίκι, δυτικές παρυφές Κισσάβου (Όσσας)

        Αναρρίχηση στο Γκιντίκι. Συνάντηση στο πεδίο μετά από συνεννόησή μας. Το πεδίο βρίσκεται στις νοτιοδυτικές απολήξεις του Κισσάβου προς την πεδιάδα στις παρυφές του ομώνυμου ημιορεινού συγκροτήματος,  πολύ κοντά στην πόλη της Λάρισας (30’ οδικώς) και στη εθνική οδό (Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου),…

        0
        Based on 0 Review