logoel
Πέμπτη Απρίλιος 27 , 2017
Font Size
   
  • Greek
  • English (United Kingdom)

Ανάβαση στον Όλυμπο

 

olymp8

 

Προφίλ προγράμματος: Εδώ τα λόγια είναι πολύ δύσκολα. Ο Όλυμπος, η ατμόσφαιρά του, τα τοπία του, η ενέργειά του και τέλος πάντων αυτό το "κάτι" που έχει και έλκει ανθρώπους από όλο τον κόσμο δεν περιγράφεται με λέξεις. Και όσο περισσότερο τον ζεις, τόσο πιο δύσκολη γίνεται μία λεκτική / φραστική περιγραφή ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο. Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά, εάν βρεθείτε μαζί μας για μία ανάβαση στο θεϊκό βουνό, είναι να απολαύσετε και να βοιώσετε το "ταξίδι" στιγμή με στιγμή χωρίς κανένα άγχος. Ό στόχος δεν είναι μόνο η κορυφή αλλά όλη η διαδικασία της ανάβασης, δεν είναι μόνο η ιθάκη αλλά τό ταξίδι. Αυτή είναι και η ακλόνητη φιλοσοφία μας γι' αυτή την ανάβαση. Τα υπόλοιπα μόνο στην πράξη.

 

Το πρόγραμμα και ότι άλλο θα θέλατε να ξέρετε για την 2ήμερη και 3ήμερη ανάβαση στον Όλυμπο στο τέλος άνοιξης, καλοκαίρι και φθινόπωρο.

Μία τριήμερη ανάβαση είναι η ιδανική επιλογή, για μια σχετικά σύντομη επίσκεψη στο βουνό. Εάν όμως κάποιος έχει πρόβλημα χρόνου, τότε μία διήμερη ανάβαση είναι το αμέσως αναγκαστικό καλύτερο.

Παράλληλα με το πρόγραμμα διήμερης και τριήμερης ανάβασης, ακολουθούν πληροφορίες για τo κόστος διαμονής και διατροφής στα ορεινά καταφύγια του βουνού, καθώς και το κόστος για την συνοδεία, οργάνωση διήμερης και τριήμερης ανάβασης στο βουνό.

 

Περιγραφή ανα ημέρα:

Επιλογή / παραλλαγή 1 της διήμερης ανάβασης, κυρίως για τους μήνες Ιούλιο (δεύτερο μισό) και Αύγουστο (έχει να κάνει καθαρά με τις καιρικές συνθήκες).

Ημέρα 1: Στις 09:00 συνάντηση στην πλατεία του Λιτοχώρου. Μεταφορά στηνolymp5 τοποθεσία Πριόνια, (χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων) στα 1200μ. Τέλος του δρόμου και αρχή του μονοπατιού.

Στις 10:30 περίπου αρχίζουμε την ανάβαση, με προορισμό το καταφύγιο Α’ ή “Σπήλιος Αγαπητός” στα 2100μ., όπου φτάνουμε μετά από 3.00’ ώρες χαλαρής ανάβασης, μέσα σε υπέροχο δάσος. Εδώ κάνουμε μία καλή στάση για ξεκούραση, απολαμβάνοντας το μοναδικό τοπίο. Ιδανικό μέρος και στιγμή για να πιούμε κάτι δροσιστικό και να απολαύσουμε ένα ελαφρό μεσημεριανό.

Στις 15:30 αφήνουμε το καταφύγιο Α’, για να συνεχίσουμε την ανάβασή μας, έχοντας ως νέο μας προορισμό, το "Οροπέδιο των Μουσών". Θα μας πάρει 2.30’ με 3.00’ ώρες για να φθάσουμε στο οροπέδιο στα 2720μ. Μία φανταστική ανάβαση που μας οδηγεί σε ένα κυριολεκτικά φανταστικό μέρος! Βρισκόμαστε πια πολύ κοντά στις ψηλές κορυφές του Ολύμπου. Εδώ έχουμε αρκετή ώρα στην διάθεσή μας, για να περιπλανηθούμε στις γύρω κοντινές κορφές του οροπεδίου Τούμπα και Προφήτη Ηλία, από όπου θα ρουφήξουμε με τα μάτια μας μοναδικές εικόνες από τοπία και ηλιοβασιλέματα, που μόνο ο Όλυμπος μπορεί να δώσει. Μετά, ξεκούραση και βραδινό φαγητό, σε ένα από τα δύο καταφύγια του οροπεδίου.

Ημέρα 2: Ημέρα κορυφής. Πολύ πρωινό ξύπνημα (γύρω στις 05:30)και ξεκίνημα μετά το πρωινό γεύμα (πρώτα η ασφάλεια και μετά η ωραιότερη ίσως ανατολή της ζωής σας από την κορυφή, είναι δυο πολύ καλοί λόγοι, για ένα τόσο νωρίς ξύπνημα). Στις 08:00 ή 08:30 βρισκόμαστε στην κορυφή Μύτικας στα 2917μ. Εδώ τα λόγια περιττεύουν. Είναι μία εμπειρία που πρέπει να την βιώσετε "ιδιοις όμμασι", αλλά και "πνεύματι"! Πίσω στο οροπέδιο η στον Σπήλιο Αγαπητό, μετά το μεσημέρι. Ξεκούραση και μεσημεριανό πριν την επιστροφή. Στα Πριόνια θα είμαστε περίπου στις 18:00. 

 

Επιλογή / παραλλαγή 2 της διήμερης ανάβασης, κυρίως για τους μήνες Ιούνιο (πρώτο μισό), Σεπτέμβριο και Οκτώβριο (έχει να κάνει καθαρά με τις καιρικές συνθήκες).

4Ημέρα 1: Στις 11:30 συνάντηση στην πλατεία του Λιτοχώρου. Μεταφορά στην τοποθεσία Πριόνια, (χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων) στα 1200μ., όπου το τέλος του δρόμου και αρχή του μονοπατιού. Ενημέρωση των συμμετεχόντων για τις λεπτομέρειες της ανάβασης. Στις 13:00 περίπου αρχίζουμε την ανάβαση, με προορισμό το καταφύγιο Α’ ή “Σπήλιος Αγαπητός” στα 2100μ., όπου φτάνουμε μετά από 3.00’ με 3.30’ ώρες χαλαρής ανάβασης (καθαρός χρόνος περπατήματος χωρίς τις στάσεις), μέσα σε υπέροχο δάσος. Στη διάρκεια της ανάβασης ο συνοδός / οί, σας ενημερώνουν σχετικά με την ιδιαίτερη πανίδα και χλωρίδα του βουνού. Διανυκτέρευση στο καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός».

Ημέρα 2: Πριν το ξημέρωμα αφήνουμε το καταφύγιο Α, για να συνεχίσουμε την ανάβασή μας, έχοντας ως νέο μας προορισμό την ψηλότερη κορυφή του βουνού Μύτικας 2918μ και μετά το "Οροπέδιο των Μουσών". Στις 10:30 περίπου θα είμαστε στην κορυφή και 12:30 με 13:00 στο οροπέδιο των μουσών. Μία φανταστική ανάβαση που μας οδηγεί σε ένα κυριολεκτικά φανταστικό μέρος! Βρισκόμαστε πια πολύ κοντά στις ψηλές κορυφές του Ολύμπου. Εδώ έχουμε 1,00’ με 1,30’ ώρες στην διάθεσή μας, για να ξεκουραστούμε και να φάμε κάτι σε ένα από τα καταφύγια του οροπεδίου (2700μ περίπου), πριν πάρουμε το δρόμο της επιστροφής από διαφορετικό μονοπάτι από αυτό που ανεβήκαμε, για το καταφύγιο Α’ (2.00’ ώρες) και από εκεί Πριόνια (2.30’ ώρες). Θα είμαστε στα Πριόνια περίπου στις 19:00.

 

Το πρόγραμμα τριήμερης ανάβασης, σε συνέχεια του παραπάνω διήμερου και των δύο παραλλαγών.

Μετά την ανάβαση του Μύτικα της δεύτερης ημέρας, κατεβαίνουμε από την διαδρομή της κακόσκαλας για να συνεχίσουμε με την ανάβαση στην κορυφή Σκολιό 2904μ. (την τρίτη   ψηλότερη του βουνού). Η θέα του Μύτικα και του φαραγγιού των καζανιών από την κορυφή του Σκολιού μας αφήνει κυριολεκτικά άφωνους. Επιστροφή στο οροπέδιο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 3: Δεν ξυπνάμε τόσο νωρίς αυτή την φορά. Μετά το πρωινό, ανεβαίνουμε στην επιβλητική κορυφή “Στεφάνι” ή “Θρόνος του Δία” 2911μ., την δεύτερη σε ύψος κορυφή μετά τον Μύτικα 1.30΄ώρες ανάβαση. Βρισκόμενοι στο Στεφάνι, έχουμε το οροπέδιο στα πόδια μας, που το βλέπουμε για πρώτη φορά από τόσο ψηλά. Επιστροφή στο οροπέδιο, για ξεκούραση και ελαφρό μεσημεριανό. Το απόγευμα ξεκινάμε από την διαδρομή της πετρόστρουγκας για κάτω, έχοντας διασχίσει το κυρίως πέταλο της ανατολικής ραχοκοκαλιάς του βουνού και ανέβει στις τρείς κύριες κορυφές του. 

 

Τιμή διήμερης ανάβασης: 70,00€ / άτομο.  

Τιμή τριήμερης ανάβασης: 90,00€ / άτομο.

 

Η τιμή περιλαμβάνει:
α. Την συνοδεία έμπειρου οδηγού / ών.

β. Τον προγραμματισμό και σχεδιασμό της ανάβασης.

γ. Τις διάφορες κρατήσεις / συνεννοήσεις για την διαμονή κ.λ.π.

δ. Τον εξοπλισμό ασφάλειας (προστατευτικά κράνη για την ανάβαση του Μύτικα και τηλεσκοπικά μπαστούνια πεζοπορίας μόνο για όσους δεν έχουν δικά τους).  

Η τιμή δεν περιλαμβάνει:
α. Το κόστος διαμονής στα ορεινά καταφύγια.
 
β. Το κόστος της διατροφής και ποτών. (Μπορείτε αν το επιθυμείτε, να φέρετε την δική σας ελαφριά τροφή)

Οι παραπάνω τιμές δεν περιλαμβάνουν τον Φ.Π.Α.

7

Τι πρέπει απαραίτητα να έχετε μαζί σας - ρουχισμό και διάφορα - για ανάβαση το καλοκαίρι:

. Παπούτσια πεζοπορίας που καλύπτουν τον αστράγαλο.

. Σακίδιο πλάτης 30-50lt. 

. Κοντό παντελόνι πεζοπορίας (για το περπάτημα) και εφεδρικό μακρύ συνθετικού υλικού (για τις υπόλοιπες ώρες, ιδιαίτερα τις βραδυνές). 

. Fleece μπουφάν ή πουλόβερ. 

. Καλό αντιανεμικό και όσο το δυνατόν αδιάβροχο τζάκετ.

. Εφεδρικές φανέλες ή μπλουζάκια (ένα ζευγάρι τουλάχιστον να είναι ισοθερμικά), καθώς και εσώρουχα.

. Δοχείο νερού τουλάχιστον 1lt.

. Γυαλιά ηλίου.3 

. Καπέλο ηλίου.

. Αντηλιακή κρέμα.

. Ελαφρύ υπνόσακο για χρήση σεντονιού ή σεντόνι. (Τα καταφύγια διαθέτουν κουβέρτες, αλλά όχι σεντόνια).

. Φακός κεφαλής ή απλός.

. Μπαστούνια πεζοπορίας δεν είναι απαραίτητα, αλλά αν υπάρχουν, βοηθούν πολύ.

 

Τι πρέπει απαραίτητα να έχετε μαζί σας - ρουχισμό και διάφορα -  για ανάβαση τον Μάιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο:

. Ορειβατικό σακίδιο καλών προδιαγραφών 45lt με 65lt χωρητικότητας.

. Μπουφάν και πουλόβερ fleece καλών προδιαγραφών.

. Αντιανεμικό / αδιάβροχο ή υδροαποθητικό τζάκετ από διαπνέον ύφασμα προδιαγραφών.

. Αν τα δύο παραπάνω δεν πληρούν σχετικά καλές προδιαγραφές, τότε ένα πουπουλένιο ή microfiber μπουφάν σχετικά καλών προδιαγραφών, θα μπορούσε να ισορροπήσει την κατάσταση.

. Ελαφρύ παντελόνι για περπάτημα συνθετικού υλικού και εφεδρική χοντρή φόρμα γυμναστικής ή κάτι παρόμοιο, για πιο στατικές καταστάσεις, ας πούμε το βράδυ στο καταφύγιο

. Καλό αδιάβροχο τύπου πόντσο για το περπάτημα.

. Καλά παπούτσια ορειβασίας που καλύπτουν τον αστράγαλο, δερμάτινα η μη, μικτού πεδίου και σε ικανοποιητικό βαθμό αδιάβροχα.

. Σκούφος ή καπέλο, που να καλύπτει και όλο το πρόσωπο αν χρειαστεί.Ισοθερμικά εσώρουχα (Μπλουζάκια, 2 τουλάχιστον).

. Ένα ζευγάρι καλά γάντια (ορειβατικού τύπου η και χιονοδρομίας).

. Ένα ζευγάρι λεπτότερα γάντια fleece.

. Ελαφρύ υπνόσακο για χρήση σεντονιού ή σεντόνι. (Τα καταφύγια διαθέτουν κουβέρτες, αλλά όχι σεντόνια).

. Απλό καπέλο ηλίου.

. Γυαλιά ηλίου.

. Παγούρι. 

. Φακός κεφαλής και εφεδρικές μπαταρίες.

. Τηλεσκοπικά μπαστούνια. (Δεν είναι 100% απαραίτητα αλλά βοηθούν πολύ).

 

Τιμές διαμονής στα ορεινά καταφύγια και διατροφής όπως έχουν μέχρι σήμερα με πλησιέστερη προσέγγιση.

olymp61. Διαμονή σε πλήρως οργανωμένο ορειβατικό καταφύγιο (τουαλέτες, ντουζ (κρύο), κρεβάτια κουκέτες, σε ομαδική βάση): 13,00€ / άτομο / νύχτα.

2. Πλήρες πρωινό (βούτυρο, μαρμελάδα, ψωμί, τσάι ή καφέ ή γάλα η σοκολάτα, αυγά/ομελέτα):  10,00€ / άτομο.
 
3. Απλό πρωινό (βούτυρο, μαρμελάδα, ψωμί, τσάι ή καφέ ή γάλα η σοκολάτα): 6,00€ - 7,00€ / άτομο.

4. Ελαφρό μεσημεριανό (σούπα φασόλια ή πατάτες γιαχνί, ή κάτι άλλο): 7,00€ / άτομο.

5. Πλήρες γεύμα (σούπα, κρέας με μακαρόνια ή πατάτες, σαλάτα εποχής, και τυρί): 10,00€ – 12,00€ / άτομο

Στα καταφύγια μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε, σοκολάτες, μπισκότα, αναψυκτικά και αλκοολούχα, όπως μπύρα και κρασί.
 
Σημειώστε ότι για την τελική ανάβαση στον Μύτικα, τα τελευταία 300 περίπου μέτρα ανάβασης εκτός μονοπατιού, εκτός του δεδομένου των συγκεκριμένων απαιτούμενων καιρικών συνθηκών που είναι ο πρώτος παράγοντας που καθορίζει το εάν θα επιχειρηθεί ή όχι η ανάβαση, ο συνοδός / συνοδοί συναποφασίζουν με τους συμμετέχοντες για την συγκεκριμένη ανάβαση (αν θα γίνει ή όχι), σε σχέση με την γνώμη και άποψη που έχουν σχηματίσει οι συνοδοί για την ικανότητα των συμμετεχόντων από την μέχρι εκείνου του σημείου απόδοση και εξοικείωσή τους με τον ορεινό χώρο γενικότερα, αλλά και σε σχέση με την ειλικρινά εκφρασμένη διάθεση των ίδιων των συμμετεχόντων.  
Όσο αυστηρά και να ακούγονται τα παραπάνω, οφείλουμε να ενημερώσουμε ότι: Η τελική ανάβαση στον Μύτικα από το μονοπάτι και πίσω σ' αυτό, είναι σοβαρό εγχείρημα και χρήζει της ανάλογης ιδιαίτερης σοβαρότητας και σε οποιαδήποτε περίπτωση, οι συμμετέχοντες καλούνται να υπογράψουν έντυπο ανάληψης προσωπικής ευθύνης για την ανάβαση στο συγκεριμένο τμήμα / διαδρομή του βουνού.
 
Σημειώστε επίσης, ότι το παραπάνω πρόγραμμα διήμερης και τριήμερης ανάβασης είναι ενδεικτικό και μπορεί να υποστεί μικρές η μεγάλες αλλαγές, εάν κατά την κρίση μας αυτό επιβάλλουν οι καιρικές συνθήκες κατά κύριο λόγο, με σκοπό πάντα την ασφάλεια των συμμετεχόντων. Αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί κατά τους μήνες Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, όπου οι καιρικές συνθήκες στο βουνό των θεών είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητες.
 
Αλλαγή του προγράμματος επίσης μπορεί να γίνει και μετά από δική σας επιθυμία, με σκοπό την προσαρμογή του προγράμματος στις πιθανές δικές σας απαιτήσεις, όπου και εάν αυτό είναι πρακτικά εφικτό.
 
 
 
 
 
 
 
 
 gallery_camera