logoel
Παρασκευή Απρίλιος 27 , 2018
Font Size
   
  • Greek
  • English (United Kingdom)

4ήμερη διάσχιση του Κισσάβου με Τζιπ απο Βορρά προς Νότο - Απο Αμπέλάκια εως Μεταξοχώρι.

ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΗ ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΤΟΥ ΚΙΣΣΑΒΟΥ ΑΠΟ ΒΟΡΑ ΠΡΟΣ ΝΟΤΟ, ΑΠΟ ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ ΕΩΣ ΜΕΤΑΞΟΧΩΡΙ, ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΣ JEEPING ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΌΤΗΤΕΣ .

jeeping3

 

Προφίλ Προγράμματος: Διάσχιση από βορά προς νότο, πάλι "εκτός πεπατημένης" του ορεινού όγκου του Κισσάβου (Όσσας) με οχήματα τζιπ ή παραπλήσιων δυνατοτήτων, στην διάρκεια της οποίας κάνουμε ποδήλατο κατεβαίνουμε φαράγγια (canyoning) και πεζοπορούμε με ανάβαση στην κορυφή του βουνού. Μας δίνεται η ευκαιρία επίσης να επισκεφτούμε τις 2 πολιτισμικές και ιστορικές σφραγίδες του Κισσάβου, τα χωριά Αμπελάκια και Μεταξοχώρι, κάνοντας αυτή την διάσχιση άλλη μία ιδιαίτερη προσέγγιση του συγκεκριμένου τόπου και του χώρου.

 

Ιδανικό για αργία Πάσχα, και γενικώς διάφορες αργίες με καλή διάθεση! Ιδιαίτερα προτείνεται για τους ανοιξιάτικους κυρίως μήνες, αλλά ευπρόσδεκτο και το καλοκαίρι για μία μικρή καλοκαιρινή άδεια.

Περιγραφή ανά ημέρα:

jeeping8Ημέρα 1. Άφιξη και συνάντηση στα ιστορικά και πανέμορφα Αμπελάκια, πάνω από την κοιλάδα των Τεμπών. Εδώ έχουμε πολλά να μάθουμε για την τόσο πλούσια ιστορία του χωριού. Στα τέλη του 18ου αιώνα, σ’ αυτό το μικρό χωριό της ανατολικής Θεσσαλίας, δημιουργήθηκε ο πρώτος συνεταιρισμός παγκοσμίως. Είχαν την γνώση κατασκευής ειδικής βαφής νημάτων (πορφυρό χρώμα), τροφοδοτώντας όλη σχεδόν την Ευρώπη. Το χωριό έχει να επιδείξει πολλά παλαιά αρχοντικά, με κορωνίδα το αρχοντικό του Γεωργίου Μαύρου (γνωστό ως Σβαρτς), ιδρυτού του συνεταιρισμού, πού λειτουργεί και ως μουσείο τοπικής αρχιτεκτονικής, εξωτερικού και εσωτερικού χώρου.

Αφού έχουμε ενημερωθεί για την ιδιαίτερη αυτή ιστορία του χωριού, μια βόλτα στα γραφικά του πλακόστρωτα στενά, μας πάει κυριολεκτικά πίσω στον χρόνο, ενώ τα τεράστια πλατάνια της πλατείας, μας κρατούν δροσερή συντροφιά, καθώς απολαμβάνουμε τοπικές λιχουδιές. Κάποιος από τους παραδοσιακούς ξενώνες του χωριού θα μας φιλοξενήσει αυτή την νύχτα.

Ημέρα 2. Από τα Αμπελάκια ξεκινάμε την μηχανοκίνητη περιπλάνησή μας και διάσχιση του Κισσάβου. Στην διάρκεια της διαδρομής αφήνουμε τα τζιπ για μία υπέροχη κυκλική βόλτα με ποδήλατα βουνού (1.30΄ώρες) στην ορεινή περιοχή μεταξύ Αμπελακίων και Σπηλιάς.

Μετά από ένα μεσημεριανό πικ-νικ μέσα στο δάσος, συνεχίζουμε την διαδρομή μας, με κατεύθυνση τον κατάφυτο βορειοανατολικό Κίσσαβο. Εδώ διασχίζουμε ένα από τα πλουσιότερα δάση της χώρας, με προορισμό την βάση της OLYMPOS TREK στις βορειοανατολικές πλαγιές του Κισσάβου στα 350μ με υπέροχη θέα στον Όλυμπο, το Αιγαίο και το δέλτα του Πηνειού. Διαμονή εδώ σε ξυλόσπιτο τύπου ορεινού καταφυγίου με μπάνιο και τουαλέτα. Βραδυνό γεύμα σε αναψυκτήριο / εστιατόριο μέσα στο δάσος σε πολύ κοντινή απόσταση από την διαμονή (15' με οδικώς).

Ημέρα 3. Σήμερα συνεχίζουμε την περιπλάνηση μας με τα τζίπ, πηγαίνοντας νότια, κατά μήκος των jeeping7πυκνοδασωμένων παρυφών του ανατολικού Κισσάβου, έχοντας το Αιγαίο στα πόδια μας. Προς το μεσημέρι και στην διάρκεια της διαδρομής, επισκεπτόμαστε με μικρή πεζοπορία τους υπέροχους καταρράκτες της Καλυψούς και βουτάμε στα κρυστάλλινα νερά φυσικών λιμνών λαξευμένων στους βράχους! Ένα περιβάλλον μαγευτικό! Για αυτούς που ζητούν περισσότερη αδρεναλίνη και δράση, κανουμε canyoning στο τμήμα Καλυψώ 2. Μία εμπειρία που μάλλον δεν θα πρέπει να χάσει κανένας. Απολαμβάνουμε ένα απογευματινό γεύμα πικνικ μέσα στοι δάσος υπό τους ήχους του τρεχούμενου νερού! 
 
Γεμάτοι πια από μοναδικές εμπειρίες, έχοντας κάνει έναν τεράστιο κύκλο στις χαμηλότερες ανατολικές παρυφές του βουνού, συνεχίζουμε ανεβαίνοντας αισθητά και με γενική νότια κατεύθυνση. Προορισμός μας, η πανέμορφη κοιλάδα του Μπελμά κατά τους ντόπιους ή κάτω λιβάδι κατά τον χάρτη. Βρισκόμαστε ακριβώς στα πόδια των νότιων παρυφών του κώνου της κορυφής, ο οποίος δεσπόζει επιβλητικά πάνω από τα κεφάλια μας. Έχουμε σχεδόν φτάσει στα αλπικά του βουνού στα 1250 μέτρα. Σε μια υπέροχη τοποθεσία δίπλα σε τρεχούμενο νερό μας περιμένει η κατασκήνωση. Φαγητό, ιστορίες και τραγούδι γύρω από την φωτιά.
 
Ημέρα 4. Αφού έχουμε πάρει το πρωινό μας, ανεβαίνουμε στα τζιπ με προορισμό τον εγκαταλειμμένο σταθμό του Ο.Τ.Ε., πάνω στην ανατολική ράχη της κορυφής, σε υψόμετρο 1800 μέτρα. Η διαδρομή απαιτητική, αλλά άκρως απολαυστική με μοναδική θέα. Στον χώρο του σταθμού αφήνουμε τα τζιπ για μια ανάβαση στην κορυφή με τα πόδια. Η διαδρομή ακολουθεί αρκετά ομαλά την ανατολική ράχη της κορυφής. Υπέροχη θέα προς βορά, νότο και ανατολή, μας συνοδεύει συνεχώς. Μετά 30’ ανάβασης βρισκόμαστε στην κορυφή του Κισσάβου στα 1976 μέτρα. Ο Όλυμπος προς βορά, το Πήλιο προς νότο, το Αιγαίο με την Χαλκιδική ανατολικά και η Θεσσαλική πεδιάδα δυτικά, μας κόβουν κυριολεκτικά την ανάσα.Μπαίνουμε στο εντυπωσιακό υπόγειο εκκλησάκι του προφήτη Ηλία, που βρίσκεται ακριβώς πάνω στην κορυφή, όπου ακριβώς πατάμε. Εδώ νιώθουμε την ενέργεια του τόπου. Επιστροφή στα οχήματά μας και αρχίζουμε κατάβαση πάλι προς Μπελμά.
Από τον Μπελμά και μετά, κινούμαστε νότια κατεβαίνοντας τις νότιες παρυφές του βουνού, με επόμενο προορισμό το χωριό Ανατολή, που το βλέπουμε να απλώνεται κάτω από τα πόδια μας. Η βλάστηση εδώ είναι χαμηλή, και έχουμε θέα μέχρι κάτω στον κάμπο της Αγιάς (Δώτιον Πεδίον κατά την αρχαία εποχή) και το Μαυροβούνι απέναντι. Καφές και ξεκούραση στην όμορφη πλατεία της Ανατολής.
 
Στην συνέχεια κινούμαστε με ανατολική κατεύθυνση, προς το χωριό Μεγαλόβρυσο. Τα νερά εδώ είναι άφθονα, όπως άλλωστε σε όλον τον βόρειο και ανατολικό Κίσσαβο.
 
Από το Μεγαλόβρυσο, σε άσφαλτο πια, κατεβαίνουμε στο Μεταξοχώρι, άλλο ένα σημαντικό πολιτιστικό κέντρο κατά τους παλαιότερους χρόνους, στον νότιο Κίσσαβο αυτή την φορά. Φημισμένο χωριό για την καλλιέργεια του μεταξοσκώληκα και την παραγωγή άριστης ποιότητας μεταξιού. Το χωριό είναι κυριολεκτικά πνιγμένο στο πράσινο, με υπέροχα παραδοσιακά κτίσματα και ιδιαίτερα τοπικά αρχιτεκτονικά στοιχεία. Μετά από μία όμορφη περιπλάνηση στο χωριό, βραδυνό γευμα και λήξη του προγράμματος.

Η περιπλάνησή μας τελειώνει εδώ. Συνδέσαμε τα δύο σημαντικότερα κέντρα πολιτισμού και ανθρώπινης δημιουργικότητας του Κισσάβου. Το ένα στον βορά και το άλλο στον νότο. Ανάμεσά τους, απολαύσαμε την απλόχερη θεϊκή δημιουργία, μια υπέροχη φύση!

Χιλιομετρικές αποστάσεις:

2η ημέρα 43 χιλ.
3η ημέρα 47 χιλ.
4η ημέρα 30 χιλ.


Υψόμετρα με τα οχήματα:

2η ημέρα έως   900 μέτρα μέγιστο.
3η ημέρα έως 1250 μέτρα μέγιστο.
4η ημέρα έως 1800 μέτρα μέγιστο.


Είδος δρόμου:
Δασικοί χωματόδρομοι σε όλη την διαδρομή, καλής (60%), έως μέτριας βατότητας (40%). Ένα τμήμα 8 περίπου χιλ., κακής βατότητας.
 
jeeping4 

Τιμή: 380,00€ / άτομο. 

Η τιμή περιλαμβάνει:
α. Σχεδιασμός τριήμερης μηχανοκίνητης διάσχισης "Jeeping" με συνοδεία και υποστίρηξη οχήματός μας.

β. 3 δραστηριότητες στην διάρκεια της διάσχισης.

γ. Έμπειρους συνοδούς / δραστηριότητα.

β. Μάθημα αρχαρίων για την κάθε δραστηριότητα.

δ. Ο απαραίτητος εξοπλισμός για τις δραστηριότητες.

ε. Τοπικές μετακινήσεις στις δραστηριότητες.

στ. Όχημα συνοδείας / υποστίρηξης για όλη το πρόγραμμα με τα τζιπ.

ζ. Μεσημεριανό πικ-νικ στην διάρκεια των δραστηριοτήτων.

η. 2 διαμονές (ημέρα 2 & 3) με πρωινό.

ι. Ωργανωμένη κατασκήνωση της 3ης μέρας.

ια. Βραδυνό γεύμα στην κατασκήνωση.

Η παραπάνω τιμή δεν περιλαμβάνει ΦΠΑ.

H τιμή δεν περιλαμβάνει:
α. Κόστος ενοικίασης τζίπ, εάν δεν χρησιμοποιήσετε δικά σας.

β. Κόστος διαμονής εκτός της αναφερόμενης στο τι περιλαμβάνεται (ημέρες 2 & 3), το οποίο θα εξαρτηθεί από το είδος διαμονής που θα επιλέξετε. (Στην σελίδα «Links», μπορείτε να δείτε χρήσιμες ιστοσελίδες διαμονής στην περιοχή). Εδώ θα έχετε και την δική μας συμβουλευτική βοήθεια.

γ. Διατροφή εκτός της αναφερόμενης στο τι περιλαμβάνεται.

 

 
 
 
gallery_camera